Arrayan Path – Archegonoi (ΑΡΧΕΓΟΝΟΙ)
Plateselskap: Pitch Black Records
Utgivelsesdato: 30. november 2018

9/10

From now on I demand, and need, that every future Arrayan Path album is a double album!

Gresk-Kypriotiske Arrayan Path, med vokalist og grunnlegger Nicholas Leptos i spissen, må være et av bransjens mest produktive band. Siden debutalbumet Road To Macedonia ble utgitt i 2004 har bandet gitt ut syv album til sammen. Det er kanskje ikke en bragd i seg selv, men med tanke på at Leptos i tillegg er opptatt med Warlord, og det faktum at Arrayan Path har gitt ut album hvert eneste år siden 2016, kan man ikke gjøre annet enn å bøye seg i støvet.

Og så må man ikke glemme at bandets nye album, Archegonoi (gresk for Ancient-Born) – det tredje siden 2016, er et dobbeltalbum.

Men til å være et dobbeltalbum har man «bare» 14 låter, hvor én er instrumental, så i dette tilfellet var det lengden på låtene som tilsa at det var nødvendig med to album. Og som Leptos sier i intervjuet med PowerMetal.no, dette er deres Book Of Souls (Iron Maiden, 2015).

Som albumtittelen beskriver er dette et konseptalbum som tar for seg gamle Hellas; heltene, Gudene, alle som levde i antikken – «dette er et album om våre forfedre», som Leptos sier i intervjuet. Dette er ikke tema som er nytt for Arrayan Path, og når det gjelder det musikalske så går de også «forhistorisk» til verks; på sitt nyeste album har de vendt snuten mot sin originale musikkstil. Jeg skal innrømme at jeg ikke er viden kjent i diskografien til Arrayan Path, så sammenligningsgrunnlaget er tynt, men for dere som har mer kjennskap til bandet enn undertegnede, så vet dere i hvert fall omtrent hvor landet ligger.

Men for meg som er førstegangsreisende med Gresk-Kyprioterne, så får jeg bare håpe at de, for det første at de fortsetter sin enorme produktivitet, og for det andre ikke gir helt slipp på sitt originale lydbilde. For dette er et mesterverk!

Fra første note blir man dratt inn i en verden av gamle Guder og tunge kår; det er storslagent, elementer av folkeinstrument flettes mesterlig inn, og det er ikke minst melodiøst uten at det blir pompøst og harry. Til tross for over 80 minutter med musikk, hvor de fleste låtene ligger på rundt 5-6 minutter, blir man aldri mett; noe som har med balansegangen mellom uttrykkene og oppbyggingen av låtene å gjøre. Det er aldri full spiker så lenge at man blir sliten, ei heller roligere partier så man begynner å lure på hva man skal ha til middag; hver låt klarer på en finurlig måte å trollbinde deg til historien som utbroderes, og det er en kunst i dagens samfunn.

Arrayan Path beviser med Archegonoi at de er historieforteller av rang, og at 80 minutter absolutt ikke er «over the top» – det burde være et minimum fra nå av!

  1. Long time favourite band! Sjekk ut Road to Macedonia og Terra Incognita hvis du liker episk power. Alt er kvalitet. Har ikke hørt dette albumet ennå, sparer det til lørdag..

    • Hei! Ja, skal absolutt sjekke ut mer av Arrayan Path – ble som du ser mektig imponert over Archegonoi!
      Men, som sagt; vet ikke hvordan denne står seg blant resten av diskografien. Du får legge igjen en kommentar her, etter du har hørt den!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.